21 Ocak 2008 Pazartesi

Bu Fotoğrafı Kim Çekti?

















New York'ta oturan 58 yaşındaki Nick Tosches, bir gün sıklıkla kullanılan Windows masaüstü temalarından Autumn'un nerede çekildiğini merak etme gafletinde bulundu. Merakına yenik düşen Tosches'in gezmediği yer, aramadığı telefon, incelemediği arşiv kalmadı. O gün başlayan bu merakını gidermesi, yaklaşık bir yıl sürdü.

Araştırmasına resim arşivlerini, kütüphaneleri inceleyerek başlayan Tosches aradığını bulamayınca dolaşmaya başladı. Vatikan'dan gizli arşivlere ulaşmak için izin dâhi alan Tosches, İtalya'dan Kanada'ya kadar birçok yeri dolaştı. Çiftliklere gitti, ancak sonuca yine ulaşamadı. Microsoft yetkililerine de yüzlerce mail atan Tosches'in bu girişimi de başarısız oldu.

Umutları tükenmekte olan Tosches'in imdadına Vanity Fair muhabirlerinden biri yetişti. Fotoğrafın, bir dergi için lens testi yapan bir fotoğrafçı tarafından 1999 yılında çekildiği ortaya çıktı. Peter Burian tarafından çekilen fotoğraf Corbis veritabanına eklendi ve Microsoft tarafından 300$ karşılığında satın alındı. Bu paradan Burian'a düşen pay ise 40$ oldu. Sonrasında ise milyonlarca kişinin masaüstünü süslemeye başladı.

Merakını gideren Tosches'in şimdiki arzusu ise fotoğrafın çekildiği Toronto yakınlarındaki Burlington'a giderek bu mekânı kendi gözleriyle görmek.

1 yorum:

m dedi ki...

Harika bir hikaye!